בעולם שבו אנו תלויים בבעלי מקצוע שונים כדי לתקן, לייעץ ולבצע עבורנו מגוון שירותים, ההנחה הראשונית שלנו הינה כי הם יפעלו במקצועיות, במסירות ובהתאם בסטנדרט הגבוה ביותר כפי שמגיע לנו לקבל בתמורה עבור עלות העבודה.
אך מה קורה הפועל כאשר בעל מקצוע כזה או אחר מתרשל בתפקידו וגורם לנו נזק כלכלי, בזבוז זמן ולעיתים גם עוגמת נפש של ממש? תופעה זו מכונה למעשה "רשלנות מקצועית" והינה נפוצה יותר מאשר נדמה לנו. התופעה עשויה להתרחש בכל תחום – החל בעריכת דין, דרך קבלני בניה, מהנדסים ועד לרפואה.
במאמר זה נסביר בהרחבה את סוגיית הרשלנות המקצועית תוך כדי שנבחן ביחד את ההגדרה המשפטית שלה. בנוסף, נסביר גם כיצד ניתן להוכיח אותה בבית המשפט ונציג את הדרכים בהן ניתן לקבל פיצוי על הנזקים שנגרמו לנו. נצא לדרך.
מהי רשלנות מקצועית?
רשלנות מקצועית מוגדרת בחוק כהתנהגות של בעל מקצוע אשר אינה עומדת בקנה אחד עם הסטנדרט המקובל בתחום עיסוקו, ואשר היא גורמת נזק ללקוח. נזק זה יכול להיווצר בעקבות מעשה שגוי או מחדל מכוון, לדוגמא אבחון רפואי שגוי שעשוי לגרום להחמרה במצב רפואי של אדם, החלטה לא תקינה באתר בניה אשר מובילה לסיכון הדיירים בו אפילו הגשת מסמך משפטי באיחור אשר גורם להתיישנות התביעה.
הבסיס המשפטי לרשלנות מקצועית
החוק הישראלי קובע בסעיף 35 לפקודת הנזיקין כי בעל מקצוע אשר התרשל בתפקידו וכתוצאה מכך גרם לנזק, אחראי לפצות את הנפגע על הנזק שנגרם לו. על מנת להוכיח מקרה של רשלנות מקצועית בבית המשפט, על התובע לבסס שלושה יסודות עיקריים בטיעוניו:
- חובת זהירות: על התובע להוכיח כי לבעל המקצוע הייתה חובת זהירות כלפיו, כלומר מדובר בחובה לפעול כלפיו במקצועיות ובזהירות סבירה על מנת למנוע נזק. חובת הזהירות נקבעת על פי מבחן "האדם הסביר", כלומר האם בעל מקצוע סביר היה פועל באותו אופן בנסיבות העניין.
- הפרת חובת הזהירות: על התובע להוכיח כי למעשה בעל המקצוע הפר בפעולתו את חובת הזהירות כלפיו, כלומר פעל ברשלנות ולכן סטה מהסטנדרט המקצועי המקובל בתחום. לצורך הוכחה כזאת ניתן להסתמך על חוות דעת של מומחים בתחום, תקנות מקצועיות, פסיקה קודמת ועוד.
- קשר סיבתי ונזק: על התובע להוכיח כי קיים קשר סיבתי ישיר בין התרשלות בעל המקצוע לבין הנזק שנגרם לו, וכי הנזק הינו ממשי וניתן לכימות. הנזק יכול להיות כספי, גופני או נפשי.
כיצד תוכיחו רשלנות מקצועית?
הוכחת רשלנות מקצועית בבית המשפט דורשת איסוף ראיות משמעותיות. תיעוד מפורט של ההתקשרות עם בעל המקצוע כולל חוזים, מיילים, הודעות טקסט ושיחות טלפון, יכול לשמש כראיה חשובה. בנוסף, גם חוות דעת של מומחים, תיעוד הנזק שנגרם לאדם (כגון קבלות, חשבוניות, מסמכים רפואיים וכו') וכל ראיה אחרת אשר יכולה לבסס את טענותיכם הינם חיוניים להצלחת התביעה שלכם.
דוגמא לרשלנות בתחום המקרקעין
במקרה בו עורך דין מקרקעין נתן ייעוץ ללקוח ומסר לו כי הוא פטור מתשלום מס שבח בעת מכירת דירה, אך התרשל בבדיקת היסטוריית העסקאות של הלקוח ולא מצא כי הלקוח כבר מכר דירה נוספת בארבע השנים האחרונות, הוא למעשה נתן ייעוץ לא תקין, לא מדויק ולא מבוסס מכיוון שעובדה זו מבטלת את הפטור ממס שבח. כתוצאה מכך, במצב כזה הלקוח יאלץ לשלם מס שבח גבוה ועשוי להגיש תביעה נגד עורך הדין בגין רשלנות מקצועית. יתכן ובית המשפט יקבע כי עורך הדין הפר את חובת הזהירות כלפי הלקוח ולכן יפסוק לטובת הלקוח פיצוי כספי בגובה המס ששולם.
עורך דין ורדי רונן – מומחה לרשלנות מקצועית
משרד עו"ד ורדי רונן מתמחה בתביעות רשלנות מקצועית ומציע ליווי וייצוג משפטי מקצועי לנפגעי רשלנות. עו"ד רונן הינו מרצה בכיר בתחום הבטיחות והאחריות המשפטית, והוא בעל ניסיון רב בייצוג תובעים בתביעות מסוג זה. המשרד של עורך דין רונן שם דגש רב על מתן יחס אישי ומסור לכל לקוח תוך הבנת הצרכים והאתגרים הייחודיים לכל מקרה.
נפגעתם מרשלנות מקצועית? אל תוותרו על זכויותיכם!
במידה ואתם סבורים כי נפגעתם מרשלנות מקצועית, אל תהססו לפנות לייעוץ משפטי. אנחנו במשרד עו"ד ורדי רונן נשמח לעמוד לרשותכם, לבחון את המקרה שלכם ולסייע לכם למצות את זכויותיכם.
צרו איתנו קשר עוד היום בטלפון 074-7031122 או בדוא"ל ronen@vardi-law.co.il ונשמח לסייע לכם במתן ייעוץ ראשוני יעיל ומקצועי.